Верховний Суд поставив крапку у питанні витребування Апеляційною палатою ВАКС матеріалів справ у місцевих судів

Новини

Касаційний кримінальний суд (далі — ККС) у складі Верховного Суду 12 вересня 2023 року розглянув касаційну скаргу голови одного з районних судів м. Києва на окрему ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (далі — Апеляційна палата ВАКС) від 27 грудня 2022 року, якою Вищу раду правосуддя повідомлено про факт недотримання головою районного суду м. Києва вимог ст. 422 КПК України в частині направлення матеріалів провадження на запит суду апеляційної інстанції з метою апеляційного перегляду, та направлено її до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для долучення до матеріалів суддівського досьє.

Окрема ухвала постановлена колегією суддів Апеляційної палати ВАКС у зв’язку з тим, що головою районного суду м. Києва понад два роки не виконувалась ухвала Апеляційної палати ВАКС від 15 жовтня 2020 року про витребування матеріалів провадження, таким чином без реагування було залишено 14 запитів про направлення матеріалів провадження, що призвело до відкладення апеляційного розгляду справи 31 раз.

Як убачається зі змісту окремої ухвали Апеляційної палати ВАКС, колегія суддів дійшла переконання, що встановлені під час розгляду даної справи порушення вимог кримінального процесуального закону головою районного суду м. Києва призвели до порушення права учасників кримінального провадження на розгляд справи належним судом упродовж розумного строку, а також перешкодили суду апеляційної інстанції своєчасно та з дотриманням вимог кримінального процесуального закону розглянути апеляційну скаргу, тому не можуть залишатися без реагування та потребують постановлення окремої ухвали.

У зв`язку з цим, указаним рішенням суд апеляційної інстанції повідомив Вищу раду правосуддя про факт недотримання головою районного суду м. Києва вимог кримінального процесуального закону та направив копію ухвали до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для долучення до матеріалів суддівського досьє судді районного суду м. Києва.

За наслідками розгляду касаційної скарги ККС у складі Верховного Суду відхилив вимоги касаційної скарги та зазначив, що лише суд апеляційної інстанції, до якого надійшла апеляційна скарга, може вирішити питання про те, чи підлягає апеляційна скарга розгляду в цьому суді, а також підтвердив наявність процесуальних повноважень суду апеляційної інстанції для прийняття окремої ухвали, що цілком відповідає раніше висловленій позиції, викладеній у постанові об`єднаної палати ККС у складі Верховного Суду від 14 червня 2021 року в справі № 686/9636/18 (провадження № 51-6276кмо19).

З повним текстом постанови від 12 вересня 2023 року можна ознайомитись за посиланням.

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту