Короткі мотиви прийняття рішення у справі про можливе розкрадання газу на суму понад 1,4 млрд грн

№ 991/196/20
Новини

Апеляційна палата Вищого антикорупційного оприлюднила повний текст ухвали від 30 листопада 2022 року про призначення нового розгляду у ВАКС, як в суді першої інстанції, справи щодо чотирьох обвинувачених у можливому розкраданні газу на суму понад 1,4 млрд грн.

Приймаючи рішення колегія суддів дійшла висновків:
1.  Хоча суд першої інстанції згідно з вимогами кримінального процесуального закону вправі приймати рішення про закриття кримінального провадження у випадку звернення прокурора до суду з обвинувальним актом після спливу строків досудового розслідування, але п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України не підлягав до застосування саме у цьому об’єднаному кримінальному провадженні.

2. Крім того, обвинувальні акти у цій справі направлені в суд до спливу строків досудового розслідування.

Ураховуючи, що (1) суд першої інстанції закрив кримінальне провадження не дослідивши всіх доказів сторін (обвинувачення та захисту), в тому числі не надавши оцінки обставинам по суті обвинувачення, (2) прокурор ще не надав суду першої інстанції всіх доказів, якими він вважає за необхідне обґрунтувати свою позицію у справі, і (3) прийняття та оцінка таких доказів Апеляційною палатою без попереднього їх дослідження судом першої інстанції позбавить сторони права на апеляційне оскарження в частині правильності встановлення фактичних обставин справи, прийнято рішення про призначення нового розгляду у ВАКС, як суді першої інстанції.

Повний текст ухвали                                                            

Окрема думка судді Д. Чорненької

Повний текст ухвали про відмову у відводі головуючого колегії суддів

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту