Апеляційна палата залишила в силі вирок у справі «ДПЗКУ»

№ 757/60763/16-к
Новини

26 вересня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду оголосила повний текст ухвали після розгляду апеляційної скарги прокурора на вирок ВАКС від 29 вересня 2021 року в справі, пов’язаній із ПАТ «Державна продовольча-зернова корпорація України» (ПАТ «ДПЗКУ»).

За результатами розгляду Апеляційна палата залишила в силі вирок ВАКС про невинуватість посадових осіб ПАТ «ДПЗКУ», ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» та ПАТ «Васильківхлібопродукт» у розтраті 88 млн грн державних коштів шляхом укладання договорів поставки зернових (ч. 2, 3, 5 ст. 27 – ч.5 ст.191 КК України). Апеляційна скарга прокурора — залишена без задоволення.

Мотивами рішення колегії суддів щодо невинуватості осіб у пред’явленому їм обвинуваченні, передбаченому ч.5 ст. 191 КК України, є недоведеність:

  • ознак об’єктивної сторони розтрати чужого майна як протиправність, безоплатність та безповоротність вилучення майна;
  • наявності в керівника ПАТ «ДПЗКУ» умислу на вчинення розтрати грошових коштів компанії, корисливого мотиву та мети;
  • відсутність ознак змови обвинувачених із метою вчинення розтрати грошових коштів ПАТ «ДПЗКУ».

Крім того, версія захисту щодо укладення договорів поставки ПАТ «ДПЗКУ» з ПАТ «Рокитнянський комбінат хлібопродуктів» і ПАТ «Васильківхлібопродукт» та їх виконання також мали на меті й збереження коштів підприємства, що перебували на рахунках у проблемних банках, які в подальшому були ліквідовані, відповідає наявним в матеріалах справи доказам та не спростована прокурором.

Ухвала набрала законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду Верховного Суду.

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту