Практичні аспекти діяльності Вищого антикорсуду

Другу сесію конференції «5 років ВАКС: від ідеї до спроможності» розпочали з анонсу презентації монографії «Становлення антикорупційної юстиції в Україні», яку провів суддя ВАКС Сергій Мойсак.

Суддя Вищого антикорупційного суду Тетяна Криклива детально розповіла про останні зміни в законодавстві, що дозволили суддям ВАКС розглядати справи одноособово, а також окреслила перспективи цих нововведень.

Суддя-спікер Апеляційної палати ВАКС Микола Глотов детально зупинився на особливостях оскарження рішень першої інстанції, приділяючи увагу праву сторін на доповнення або зміну апеляційної скарги. Він зазначив законодавчі положення щодо цього питання, особливості тлумачення поняття “особа, яка подала апеляційну скаргу”, а також розповів про практику апеляційних судів і Верховного Суду. «Попри єдині законодавчі норми, судова практика іноді відрізняється. Це пояснюється різними підходами до трактування норм процесуального права, тому суди вищих інстанцій відіграють важливу роль у формуванні сталої судової практики, яка забезпечує єдність правозастосування в межах правової системи України», — підкреслив суддя-спікер Микола Глотов.

Директор НАБУ Семен Кривонос зазначив, що створена в Україні антикорупційна інфраструктура покликана задовольнити суспільний запит на справедливість, який ігнорувався протягом багатьох років. Він підкреслив необхідність спільно відстоювати інтереси антикорупційних інституцій, щоб досягати ще кращих результатів у боротьбі з внутрішнім ворогом.

Керівник САП Олександр Клименко підняв питання щодо залишку нерозглянутих справ. На його думку, для покращення ситуації необхідно збільшити кількість суддів та зміцнити незалежність інстанції і її працівників.

Завершуючи другу панель, адвокат Андрій Слюсар звернув увагу учасників конференції на те, що ВАКС не є байдужим до учасників сторін. Він зазначив, що ВАКС з упевненістю підтримує стандарт того, що правосуддя має бути наглядним: «Justice needs to be seen to be done».

Подія була організована за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) — провідної антикорупційної програми підтримки в Україні

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту