5 років ВАКС: від ідеї до спроможності

Події

Про діяльність Вищого антикорупційного суду за перші 5 років роботи установи, а також про його важливу роль у європейській інтеграції України говорили сьогодні на конференції «5 років ВАКС: від ідеї до спроможності».

Робота конференції розпочалася із хвилини мовчання – учасники та гості вшанували пам’ять про полеглих захисників та захисниць, які віддали свої життя за вільну, незалежну Україну у боротьбі з російськими окупантами.

На початку заходу Голова ВАКС Віра Михайленко виступила із вітальним словом та зазначила, що нині цінності правосуддя як ніколи актуальні: «Україна стоїть на порозі великих змін, і ми маємо шанс зробити так, щоб ці зміни стали на краще для кожного і кожної. Вища мета нашої роботи – це не лише покарання за злочини, а й запобігання їм через виховання суспільства, де корупція не матиме місця, а правосуддя буде реальним і справедливим».

Вона коротко розповіла про основні етапи становлення установи, про початок процесуальної діяльності та виклики, з якими доводилося зіштовхуватися, особливо під час війни. За її словами, «Вищий антикорупційний суд – це більше, ніж інституція. Це гарантія того, що в Україні можна і потрібно жити за принципами чесності і правди».

Вищий антикорупційний суд розглянув чимало важливих справ, які стали маркером змін, що відбуваються в країні: «Наші вироки стосувалися не лише окремих осіб, але й цілих систем та структур, які тривалий час вважалися недоторканними, вони створили прецеденти і стали важливими кроками до побудови держави, де корупція більше не буде нормою», – додала Голова ВАКС.

У свою чергу Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Олександр Семенников зазначив, що за 5 років роботи суд утвердив себе як незалежний та справедливий орган правосуддя.

Голова АП ВАКС також звернув увагу присутніх на нові завдання, які постали нині перед установою.

«Попереду у нас – амбітні плани і багато роботи. Однак, ми готові до нових викликів. Ми переконані, що відкрита діяльність Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати і надалі сприятиме зміцненню демократії та утвердженню європейських цінностей у нашій країні», – підсумував Олександр Семенников.

З вітальним словом до присутніх також звернулися заступниця Офісу Президента Ірина Мудра та Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Інституційне становлення та розвиток ВАКС неможливі без підтримки та допомоги партнерів.Тож про ключову роль такої співпраці говорили під час першої сесії.

Участь в ній взяли: Теодора ДЕЛЛ, заступник директора місії USAID в Україні, Олє ЕгбергМіккельсен, Посол Данії в Україні, ШтефанШльойнінген, керівник Програм співробітництва у Представництві ЄС в Україні, Алан Паг Крістенсен,Head of the EUACI.

Так, під час свого виступу керівник Антикорупційної ініціативи ЄС Аллан Паг Крістенсен відзначив, що результати, яких досягнув ВАКС, дуже значні: 207 вироків, 106 осіб засуджено до позбавлення волі, 40 осіб відбували/відбувають покарання у місцях несвободи. Усе це – у справах про корупцію на найвищому рівні.

«Одна справа – це цифри. Проте не менш важливим є те, що вашу роботу поважають, вам вдалося побудувати довіру до вашої інституції. Я вважаю, що ВАКС став найкращим прикладом чесного та справедливого судочинства в Україні», – сказав Аллан Паг Крістенсен під час конференції «5 років ВАКС: від ідеї до спроможності».

Захід зібрав професійну спільноту, серед якої – судді, експерти, правники, представники влади та громадянського суспільства, міжнародні партнери та медіа.

Подія організована за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) — провідної антикорупційної програми підтримки в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту